Pilvipalveluiden tietoturva

Pilvipalveluista on kasvanut nopeasti lähes korvaamaton osa eri organisaatioiden toimintaa toimialasta riippumatta. Pilvipalveluiden avulla työskentelystä onkin tullut mahdollista lähes missä vain ja milloin vain, oli sitten tietokoneen tai mobiililaitteen ääressä.

Pilvipalvelut ja tietoturva

Yksityisten ja julkisten verkkojen erot eivät ole enää niin suuria kuin ennen. Tämän rajan haalistuessa monet organisaatiot keskittyvät kuitenkin ylläpitämään pilvipalveluiden tietoturvaa, aivan kuin kyseessä olisi tavallinen tietokone. Valitettavasti pilvipalveluiden tapauksessa perinteiset konstit eivät enää toimi, sillä näiden tietojen suojaamiseksi myös tietoturvan rakenteet on suunniteltava uudelleen.

Siinä missä pilvipalvelut ovat kasvattaneet suosiotaan, myös näihin palveluihin liittyvät tietoturvauhat ja identiteettivarkaudet ovat lisääntyneet. Tietovuotojen kohteeksi joutumista pelätään sekä työympäristössä että kodeissa. Onneksi tilanne ei ole toivoton, sillä monet IT-ratkaisut tarjoavat asiakkailleen kattavia, tietoturvaa tehostavia teknologioita, joiden käyttöön ottaminen on helppoa ja usein myös suhteellisen edullista.

Kohtuus myös tietoturvassa

Pilvipalveluiden tehostamisessa tulee samalla ylläpitää myös tasapainoa. Yksikin laadukas haittaohjelmien ja tietovuotojen esto-ohjelma riittää, eikä lisäpalveluita tarvitse haalia usealta eri toimijalta. Tietoturvaa ei siis toisin sanoen tarvitse, eikä kannata, vetää äärimmäisyyksiin, sillä tällöin myös palveluiden käytettävyys alkaa kärsiä.

Pilvipalveluiden tietoturvaan tulee siis olla valmis panostamaan jonkin verran aikaa ja rahaa, mutta samalla kannattaa kysyä mielessään, mihin käyttötarkoitukseen sitä todella tarvitaan. Esimerkiksi, mitä paremmin organisaation data on suojattu, sitä enemmän suojaus vaatii myös erilaisia toimintoja ja ominaisuuksia, jotka taas puolestaan vaativat entistä tarkempaa seurantaa. Pilvipalveluiden tietoturvan taso tuleekin aina suhteuttaa organisaation omien tarpeiden ja mieltymysten mukaan.

Kattavia mahdollisuuksia

Pilvipalveluiden tietoturvaa on mahdollista parantaa jo yksistään erillisillä lisensoiduilla lisäosilla. Näitä lisäosia myydään usein jo asianmukaisen palvelun kylkiäisinä, jolloin niitä ei tarvitse enää hankkia erikseen. Näiden lisäosien avulla organisaatiot voivat esimerkiksi valvoa tarkemmin käyttäjien kirjautumista sekä analysoida lähetettävien ja vastaanotettavien sähköpostien liitetiedostojen ja linkkien turvallisuutta tietojenkalastelun ehkäisemiseksi.

Tietoturvan kehittämisen kannalta myös työntekijöiden kouluttaminen on äärimmäisen tärkeää. Vaikka monet työntekijät osaavatkin jo tänä päivänä käyttää edistynyttä teknologiaa, uusien toimintapojen saapuessa markkinoille, tietoturvasta huolehtiminen on jokaisen organisaation jäsenen velvollisuus. Pilvipalveluissa riskit ottavat aivan uusia mittasuhteita ja tästä syystä niiden tietoturvaan on kiinnitettävä tarkkaan huomiota.